Hoppa över navigation

  

Ordet drömmer är ett ord som är liknande i de flesta europeiska länder. I fornsvenskan hette det drömber. Den ursprungliga betydelsen skulle kunna vara skenbild. Det indoeuropeiska ord som man tror ligger till grund för ordet betyder skriker. Det är under REM-sömnen människan drömmer mest. Om djur drömmer vet vi inte med säkerhet men man har konstaterat REM-sömn hos samtliga däggdjur och fågelarter som man har undersökt. Man har inte kunnat registrera någon REM-sömn hos bananflugor, så det är möjligt att det är något som finns endast hos ryggradsdjur. De flesta drömforskare tror att det är en gammal biologisk aktivitet, som sträcker sig flera miljoner år tillbaka i tiden. Varför vi drömmer finns det många teorier om. Jag tror att det är ett sätt för hjärnan att förbereda sig för olika situationer som den tror kan inträffa. Naturfolk har ofta en tro att drömmen är en verkligare värld än den vakna. De djur man stöter på i drömmen betraktas ofta som själsligt sammanbundna med drömmaren. De kallas för totemdjur. Är det möjligen så att våra totem djur drömmer om oss också ?
 
 

 

9 Comments

 1. drömmar är verkligen kittlande intressant, skulle kunna skriva långt och mycket men nöjer mig med att ämnet är fascinerande…å dina bilder är också det.

  Återkommer bättre vid annat tillfälle när handen tillåter mig att skriva mer än några få rader.

  /Mona

 2. Vilket härligt lugn över den här bilden.

 3. Väldigt vacker, lugn och stämningsfull bild. Din som vanligt intressanta text och bilden kompletterar varandra fint.
  //Lars U.

 4. Kul spekulation och en riktigt andlig bild ! En annan är ju lika go son en ann … Ha de´ Thorsten

 5. Skenbild eller inte. Vackert är det!
  /Från en drömmare till en annan – denna på semesterresa i Svealand. Hälsningar Tomas

 6. Underbar bild! Gillar väldigt mycket ringarna på vattnet som sprider sig ut mot vänster i bild, det blir rörelse i en bild som är väldigt lugn och trygg.
  Vänligen Mats

 7. Hahaha, jag fastnade i texten på att man inte kunnat konstatera någon REM-drömmar hos bananflugor och får bilder i huvudet hur en sådan undersökning skulle kunna gå till? Kanske har man inte kunnat konstatera REM-dröm för att elektroderna man skulle fästa på bananflugehjärnan var lite för stora? 🙂 (man kanske inte använder just elektroder när man kollar så, men det är så jag föreställer mig det). 🙂

  • He he he nej hur sitter de kvar när de flyger, man kan ju inte gärna söva dem för då blir det väl inte nån normal REM-sömn. Djupa tankar !!

 8. Härlig bild på den lilla fjuniga! Vackert och rolfyllt som några redan har kommenterat..

  /Niklas


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: