Hoppa över navigation

Alla livsformer styrs av urtida sensoriska program. I våra gener finns ett varseblivningsystem som har utvecklats för att skydda oss mot faror och hjälpa oss i fortplantning och överlevnad. Vår uppmärksamhet fångas av rörelse,  färger, oväntade ljud, dofter, former eller siluetter som kan utgöra en fara och vi försätts i ett tillstånd av kamp eller flykt. Vår uppmärksamhet fångas av ögon som stirrar på oss. Vi ser ett ansikte och blixtsnabbt avgör vi om det är ett hot eller en möjlighet. Är det ett rovdjur, en flockmedlem, möjlighet till fortplantning eller mat? Hjärnan söker efter ögon och ansiktsformer överallt och det kan vara svårt att se det som verkligen visar sig. Det kan vara bra att känna till hur hjärnan sållar ut det som ska presenteras för vårt medvetande både som bildskapare och observatör. Det är mycket som vi missar att upptäcka i den processen men det är också en utmärkt möjlighet för oss att utnyttja när vi vill att människor ska uppmärksamma våra bilder. Det är också en kunskap som gör det möjligt för oss att komma nära djuren utan att skrämma dem. Här finns ett ansikte som nästan förstör bilden därför att det drar bort uppmärksamheten från motivet.  Gräsanden höll faktiskt på att landa mitt i huvudet på rådjuret som drog tillbaka öronen sekunden efter att den här bilden togs. Någon rädsla märkte jag inte av, kanske är det vardagsmat för simmande rådjur att ha fåglar runt öronen.

16 Comments

 1. En vacker och udda bild. Man undrar varför fågeln väljer att landa just där rådjuret simmar? I och för sig verkar man vana vid varandra, kanske är det vardagsmat att ha simmande rådjur omkring sig? Som du skriver så verkar inte heller rådjuret bry sig speciellt om att en landande and är på ingång.
  //Lars U.

 2. Har man levt med panikångest så vet man exakt var den sabeltandade tigern befinner sig…eller åtminstone nästan, om inte annat så vet man i alla fall att något hotar och man är beredd att fly……ansikten finns där…undrar om du menar det som finns mitt i bild…eller…är det något av dom andra….i alla fall…det är mänskligt att se och känna…en del känner kanske mer.

  /Mona

 3. Det här är verkligen en udda bild och jag tycker det är en fullträff du fått till.
  Morgan

 4. Jo som betraktare väljer man ibland själv vilket ansikte som ska stjäla uppmärksamheten, ibland styr bildskaparen oss. Vi har alla våra demoner.

 5. En ovanlig bild från en udda händelse! Visst är vi många naturfotografer som letar ansikten när vi är ute, men tajmingen för att få till ansiktet i din bild krävde något annat än när man bara ”snubblar” över dem.

  /Anna

 6. Som vi pratade om, ibland överskuggar ett fokus ett annat ! Läcker o ovanlig bild ! CU Thorsten

 7. En otrolig bild, har aldrig sett nåt liknande. Och det du skriver, så är det.

  Ha det gott!!

  //M

 8. Uuh, vilken bild! Visst tror jag mig se ansiktet också, men för mig överskuggas det av den ovanliga situationen. Vi ser nog alla på olika sätt.
  Mvh/Jukka

 9. En väldigt spännande och bra bild! Härligt. Snyggt!!!
  – gillas skarpt.

  /Mats

 10. Väldigt intressant hur man kan ledas att se helt olika saker i en bild. Först såg jag bara den faktiska situationen med anden som landar in mot rådjuret. Men efter att ha läst din text som visade på ansiktet, så är det som att just ansiktet lever sitt eget liv och tar över hela bilden…

 11. Vilken annorlunda bild! Måste vara ovanligt att få se detta.
  /Birgitta

 12. Vilken situationsbild, snacka om att vara på rätt plats vid rätt tid..

  /Niklas

 13. Verkligen en ovanlig & annorlunda situationsbild du fångat Arne.Läckert med speglingen i vattnet.Påpassligt & spännande.Bra !

  mvh/Mats-Ove

 14. Visst är det ett fiskansikte man ser… Roligt att läsa dina texter och inspireras! Du är en inspiratör! Det gjorde mycket intryck när du pratade om rasa på kursen… det var en verbalisering av tankevärlden jag letat efter… om det hjälper att ha ett namn på den vet jag inte men det känns som att det blev lättare. Vi skall se vad det lider.

  🙂 Lasse

 15. Vilken fantastisk bild! Man kan inte låta bli att undra varför anden landar just där…

 16. Hittade den här sidan av en slump. Vilka underbart vackra bilder. Alla är helt fantastiska. Har lagt den här bloggen som prenumeration och hoppas att det kommer nya fina bilder.
  /Anok


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: