Hoppa över navigation

Ordet tupp är fornsvenskt och syftar på kammen. Tidigare benämning är hane som i sin tur är besläktat med det latinska ordet för att sjunga. Från ordet hane har även den feminina varianten höna bildats. Fasanen har likaljudande namn i de flesta europeiska språk. Namnet är hämtat från en flod i kaukasus som grekerna benämnde Fasis. Man tror att de ursprunglika fasanerna hämtades från detta område. Under dagens expedition till Vakö myr stötte jag ihop med denna fasantupp. Hormonstinn följde han efter mig i skogen på en meters avstånd, utmanande försökte han stoppa mig. Försökte jag dra mig undan hoppade han upp och bet sig fast i mina byxor medan han slog med vingarna. Till slut spelade jag med och utkämpade en tupparnas strid med honom där jag milt föste undan honom med stöveln. Efter tio minuter tröttnade jag och satte mig under en gran. Då blev han nöjd och försvann i skogen. Ett sällsamt möte i påsktid. Anledningen till att vi talar så mycket om tuppar, höns och ägg under påsk är att lanthönsen började värpa under den tid då människorna fastade. Vid fastans slut (Påsk) blev det ett överskott av ägg. Man kunde frossa i ägg eller ge bort de som gåvor. Ägget är också en fruktbarhetssymbol sedan hednisk tid. Påskriset användes ursprungligen på Långfredagsmorgon då man piskade varandra som en påminnelse om Jesu lidande. Jeg blev till min fasa piskad av påsktuppens vingar. En passande inledning till påsken för en naturfotograf. Glad Påsk önskar jag er alla.

16 Comments

 1. Jag ser en syn framför mig som jag mer än gärna hade fått uppleva med egna ögon. Inkluderar en fotograf och en närgången fotomodell i yster dans. 🙂
  Glad Påsk även till dig!
  /Tomas

 2. Hej Arne, som vanligt en mycket trvlig o rolig text, och det gör ju inget att samtidgit presenterar en riktig fin bild på fasan ;-))) Se vi på Vakö myr, eller ???? Ha de´ Thorsten

 3. Hej! Ja det måtte varit en syn att skåda!!! Synd att det inte kom med på bild…Hur som helst fick du till en fräck bild på fasanen.
  Glad påsk!
  Carina

 4. Fniss!

 5. Kul med spelgalen fasantupp 😉 Hade varit lite skoj att se dig sittandes under den där granen.
  Glad påsk 🙂

  /Anna

 6. En i min mening helt underbar bild som likt en målning illustrerar fasanens hormonstinna övningar i vårskogen. Väl fångat Arne måste jag säga, och tack för den trevliga historien om bildens tillkomst!! Hoppas att din Påskhelg bjuder på många fina och givande stunder i angenämt spirande vårväder!!

  Mvh, Jörgen

 7. Vilket härligt påskmöte! Som vanligt oerhört fin naturbild och väldigt trevlig text därtill.
  //Lars U.

 8. En bild jag gillar skarpt! Placering och rörelsen…

  Glad Påsk.

  /Mats

 9. Haha! Verkar ha varit en spännande upplevelse, det skulle jag viljat se. Bilden illusterar det hela bra, tuppen ser verkligen ut att ha en galen blick. Glad påsk!
  /Jukka

 10. Alltid lika fascinerande att läsa dina texter… Underbar bild på fasanen, det är inte så ofta man ser dem…
  Glad Påsk!!
  /Marie

 11. Härlig bild till en härlig berättelse – det hade jag gärna sett i verkligheten! Tuppens blick ser faktiskt rätt galen ut på bilden! 🙂
  Glad påsk!

 12. Fantastisk bra bild Arne !Gillar rörelseoskärpan som ger bilden liv & nerv.
  Rätt prickad komp. också trots den rådande situationen.Spänande & intressant läsning där..Bra Jobbat Arne !God forsättning på Påsken !

  mvh/Mats-Ove

 13. Jag säger som Allram Est; faaaantastisskt!! Oerhört fantastisk bild på alla sätt! Det djuraktiga som tittar fram i skogen bakom fasantuppen är lite läskig 🙂

  Hoppas påsken varit fin!

  //M

 14. Spännande bild, med mycket fart. Det är nästan så det syns hur ”galen” tuppen är, stirriga ögon och sättet bilden är skapad på förstärker den känslan. Gillar också effekten kamerarörelsen har på granskogen i bakgrunden.

  Mvh Christer K

 15. Riktigt bra bild denna, jag har faktiskt inte sett så många bilder på fasan. Oftast när jag sett någon ute i skogen har dom liksom blivit skrämda och tagit till flykten. -Bilden har skön känsla!
  Morgan

 16. Påminer mig om en målning
  Snyggt
  Thomas


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: