Hoppa över navigation

En vandring i månskensnatten tidigt på året väcket tankar och minnen. En gång för länge sedan fanns här människor som brukade jorden. Marken gav inte mycket tillbaka ty detta är stenarnas rike. Skulle man hålla sig med djur krävdes foder de långa kalla vintermånaderna och slåttern räckte ofta inte till. Man klippte då skotten på lövträden för att så snabbt som möjligt få massor av löv som sedan torkades och sparades till vintermånaderna då de gavs åt boskapen som foder. Detta förfarande kallades hamling. Hamlade träd växte långsammare, åldrades fortare men kunde likväl uppnå en aktningsvärd ålder. Fortfarande finns de här som ett minne från den tid då människor höll sig med boskap här på ön. På något sätt känns det riktigare att se på dessa träd i månljuset. Kanske för att träden är som en spegling från en annan tid liksom månljuset endast är en spegling av det ljus som finns någon annanstans.

24 Comments

 1. Det kan vara kul att notera att många av våra allra äldsta träd faktiskt bär spår av hamling. Den långsammare tillväxten och en mindre stormkänslig krona gör väl sitt till för att de faktiskt lyckats överleva många andra träd.

  Fortsätt gärna att vandra omkring i månljuset – det blir bra bilder då.
  (Har du möjligen mer hår på ryggen än vanligt?)

  /Tomas

  • Vet inte, vaknar bara på morgonen med en massa underliga bilder i kameran. Vågar inte visa alla 🙂

    • Susan Björklund
    • Posted januari 22, 2010 at 7:22 f m
    • Permalink

    Ser ofta på dina bilder, Hör av dig
    Kusin Susan

 2. Som vanligt mycket trevlig text och det gör ju inget att de ackopanieras av en fin månljusbild 🙂 Ha de´ Thorsten

 3. Jag tänker på Frodo och Sam i Sagan om ringen filmerna när jag ser denna bild, väldigt spännande och mystisk. Gollum kanske finns där någonstans. Ett riktigt konstverk.
  Vänligen Mats

 4. Din bild är stämning på hög nivå, mycket vacker bild och du har komponerat bra i månljuset. Jag tror det är ganska sällsynt att någon hamlar träd idag, men hamlade träd får helt klart ett annat utseende dom skiljer sig från andra..-din bild visar det.
  Morgan

 5. Jag sitter och betraktar sovande ansikten i detta landskap. Vilket lugn! En otroligt känslofylld bild. Konst, konst, konst!!

  //M

 6. Oj, oj, vilken läcker bild! Vilken stämning och vilken skön färgton. Och som vanligt intressant och lärorik text.
  //Lars U.

 7. Vi hamlar våra almar och askar runt tomtgränsen, men långt ifrån varje år och inte för att ha som djurfoder. De var hamlade sedan gammalt när vi köpte tomten. Vi väntar varje år på att alm- eller asksjukan ska slå till och ändra karatktären på hela tomten.
  Bilden med månljuset skapar en fantastiskt fin natt- och sagostämning.

  /Anna

 8. En himla läcker bild du bjuder på Arne. För mig är den mystiska känslan väldigt påtaglig. Riktigt fin och bra komponerad. Får nog bli en av mina ”shyssta bilder” 🙂

  /Niklas

 9. Skön bild med lite spöklikt ljus. Förstår att Niklas valde att uppmärksamma denna. Intressant och bra text till också.
  mvh/Jukka

 10. Dramatisk och snygg bild. Dessutom lärde jag mig mycket nytt genom texten!
  /Birgitta

 11. Dina bilder är alltid smått fantastiska sen gör ju texterna sitt till….

  /Mona

 12. Härlig stämning. Snyggt ljus. Fint djup. Härliga siluetter.
  – man kan ju nästan tro att du fotograferat ett tag 😉

  /Mats

 13. En stämning som manar till vaksamhet, för din bild har förflyttat mig till en annan dimension. Att se spår efter boskap i trädens kronor kräver verkligen något av sin betraktare, men månens sken vrider mitt begreppsliga prisma till att se det jag i vanliga fall skulle missa. En vaksamhet som framkallar insikten om trädens vittnesbörd om svunna tiders kamp för överlevnad.

  Mvh, Jörgen

 14. En bild fylld med mystik och en spännande, lite skrämmande känsla. En sago värld. Där jag vandrar där i den ”läskiga” skogen och okända varelser har förvandlat sig till träd eller ett klipp parti, och redo att anta sin verkliga form. När jag passerar. Tänk att en bild från svunna tiders jordbruk, kan få fart på min fantasi.
  En mycket skön bild ljus och komposition är på pricken. Allt harmonerar med varandra, måne, molnen,ljuset, träden, ja hela bildens innehåll. Och alla dessa saker bidrar till den fina stämningen bilden utstrålar. Ta bort något så skulle mystik faktorn sjunka, så alla dessa elementen är beroende av varandra och du har sammanfört dessa innom bildens smala ruta och utsnitt av verkligheten på ett fördömligt sätt. Snyggt!!!

  Mvh Christer

  Intressant text till bilden och se där har jag lärt mig något nytt. Då denna företeelse inte är så vanligt i de trakter jag rör mig i.

 15. Underbar bild! Hamlade träd är väldigt intressanta! I Garphyttans nationalpark hamlar/hamblar/hamplas träden enligt traditionen. De innehåller fler organismer eftersom barken blir betydligt grövre. Vattnet rinner dessutom långsammare vilket gör att lavar och mossor trivs bättre på hamlade träd.

  Apropå vandringar i månljus, hur reagerar du på träkors?? 🙂

  • Tack så mycket allihopa för era inspirerande kommentarer. Jo jag gillar träkors Daniel så det går inte att skydda sig :). Jag är född en fullmånenatt i juni så den har alltid haft en underlig inverkan på mig.

 16. Ljuvlig månljusbild med hög stämningsfaktor.Gillar verkligen kompositionen med träden som så elegant
  ramar in månens ljus däruppe.Sen dess ljus som så fint avspeglar sig i snön.
  Fotokonst !Sen din text till ger ju förståss en extra dimension.Bra Arne !

  mvh/Mats-Ove

 17. Gött jobbat Arne! Visste väl att du var en bortbyting från fullmånens land.

  /Ola

 18. Bilden hade varit galet snygg även utan strukturen i snön som går igen i himlen. Hög närvarokänsla i bilden, bra jobbat!

 19. Smärtsamt bra bilder du tar.
  Jag får lust att byrta hobby och sälja av mina kamror.
  /Thomas

  • Nej gör aldrig det. Jag har stort utbyte av att titta på dina bilder du har egna mycket intressanta uttrycksfulla bilder.

    • Eriksson Thomas
    • Posted maj 16, 2010 at 3:07 e m
    • Permalink

    Får då träna mera
    Thomas


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: